Inloggen

Wie zijn we

Scheepswerven Database

Introductie

 

Gebruik

●Onderzoekers die in publicaties gebruik hebben gemaakt van de database wordt verzocht hiervan melding te maken. De correcte bronverwijzing is daartoe: ‘Scheepswervendatabase.Marhisdata.nl’, bij voorkeur met vermelding van de raadplegingsdatum.

●Bij de gegevensinput is getracht zoveel mogelijk primaire, contemporaine of anderszins betrouwbare bronnen te gebruiken (zie; ‘Bronnenmateriaal’). Gebruikers die desondanks fouten of onduidelijkheden tegen komen, wordt verzocht dit aan de redactie (j.ter.brugge@rijksmuseum.nl) te melden. Doel is de database zoveel als mogelijk van onverhoopte fouten te ontdoen. 

 

Totstandkoming

De scheepswervendatabase is aangelegd in het kader van het onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouwsector van het Rotterdams Centrum voor Moderne Maritiem Geschiedenis van de Erasmus Universiteit Rotterdam/ Rotterdam Centre for Maritime History-Erasmus University

Aan de database hebben de volgende personen en instellingen een (inhoudelijke) bijdrage geleverd:

                -Jan van de Voort

                -Jeroen ter Brugge

                -Tim Voogel (stagiair Erasmus Universiteit/Rotterdam Centre for Maritime History)

                -Alex Hordijk (stagiair Erasmus Universiteit/Rotterdam Centre for Maritime History)

                -Khalid Bouna (stagiair Erasmus Universiteit/Rotterdam Centre for Maritime History)

                -Maritiem Museum Rotterdam

                -Het Scheepsvaartmuseum

                -Rijksmuseum                                                                                                                                                                                                                            

De scheepswervendatabase is door Marhisdata geschikt gemaakt voor publicatie en raadpleging via de gelijknamige website.

 

Bronnenmateriaal

Bij het opstellen van de scheepswervendatabase wordt gebruik gemaakt van primair/contemporain en secundair bronnenmateriaal waarvan de betrouwbaarheid redelijkerwijze is aangenomen. Bij iedere scheepswerflocatie/ID-nummer wordt vermeld welke bronnen gebruikt zijn bij de totstandkoming van de gepresenteerde gegevens. Doel is de gebruiker in staat te stellen alle gepresenteerde data te verifiëren of om nader onderzoek in deze bron(nen) te doen:

               

●Primair en contemporain bronnenmateriaal: schriftelijke en gedrukte stukken die in directe zin betrekking hebben op de bewuste scheepswerf, zoals oprichtingsakten, transporten, bijlbrieven, kadastrale leggers en -kaarten, bestekken, correspondentie, bedrijfsdocumentatie en andere relevante stukken. De meeste van deze worden gevonden in werf-/bedrijfsarchieven, notariële en overheidsarchieven.

●Secundair: studies, rapporten, artikelen, primaire data in krantenartikelen, zelfstandige publicaties zoals jubileumboeken, bedrijfsgeschiedenissen, jaarverslagen etc een of meer scheepswerven betreffende. Hierbij betreft het gedrukt of anderszins gepubliceerde teksten over werven, die zijn opgesteld met gebruikmaking van primair bronnenmateriaal.

●Websites: websites over een of meer scheepswerven als (nog) geen primair bronnenmateriaal beschikbaar is. In de database worden websites met terughoudendheid gebruikt, aangezien deze vaak geen duurzaam karakter hebben en omdat deze niet verifieerbaar tot stand zijn gekomen met primair bronnenmateriaal. Gebruikte websites zijn vooral sites over bestaande scheepswerven, waarvan nog geen primair of secundair bronnenmateriaal beschikbaar is. Bij vermelding van een gebruikte website wordt altijd de datum van raadpleging vermeld.

●Iconografisch materiaal: geschilderde, getekende, geaquarelleerde en fotografisch materiaal alsmede grafiek en bewegend beeld scheepswerven verbeeldende. Tevens kaarten, plattegronden, situatieschetsen en andere weergaven van de ligging, terreininrichting en opstallen van scheepswerven.

●Objecten: voorwerpen die als informatiedrager bijdragen aan de database, zoals werfplaten, grootformaat bouwlijsten, eerste-stenen en geveltekens,  half-, vol- en andere modellen etc. veelal in museale collecties.

 

 

Werkwijze

●De scheepswervendata is opgenomen in de databestanden van Marhisdata en raadpleegbaar via de gelijknamige website. Het streven is de database zoveel mogelijk uitwisselbaar met de andere gegevens op Marhisdata te maken. 

●De redactie heeft met de stichting Marhisdata op 28 april 2023 een overeenkomst gesloten waarin de wederzijdse diensten, verantwoordelijkheden en het copyright van de initiatiefnemer zijn vastgelegd.

●De medewerkers voegen onder begeleiding en toezicht van de redactie nieuwe gegevens toe aan de database. De redactie begeleidt de invoer en beantwoordt vragen van de medewerkers bij de invoer over de bruikbaarheid van bronnen, de relevantie van ingevoerde gegevens en bij praktische en principiële vragen. De redactie is bevoegd eventueel ingevoerde gegevens die niet aan de standaard en/of uitgangspunten beantwoorden te wijzigen of verwijderen.

●De eindverantwoordelijkheid voor en het copyright van de database ligt bij de ‘Redactie Scheepswervendatabase’, contactpersoon Jeroen ter Brugge (te bereiken per e-mail: j.ter.brugge@rijksmuseum.nl). Voor alle vragen en opmerkingen met betrekking tot de database kunnen gebruikers zich tot de redactie wenden. 

 

 

Nieuwe gegevens

●De database is nooit voltooid en wordt geregeld met nieuwe gegevens aangevuld. Niet alles dat de gebruiker zoekt, zal direct gevonden kunnen worden. Om in de behoefte naar aanvullende gegevens te voorzien, kan een verzoek voor aanvullend input worden gedaan, bijvoorbeeld naar een ontbrekende scheepswerf of werflocatie, op een werf gebouwde schepen en over werfeigenaren. Verzoeken voor onderzoek en nieuwe input kunnen worden ingediend bij de redactie.

●Onderzoekers/gebruikers die over gegevens beschikken die niet in de database aanwezig zijn en die ter beschikking van de database willen stellen, worden daartoe van harte uitgenodigd. De database wordt daarmee aangevuld en voor steeds meer gebruikers een waardevolle bron. Dataleveranciers worden opgenomen in de op de introductiepagina opgenomen lijst van dataleveranciers.     

●Gebruikers die kennis hebben van relevante en nog niet geraadpleegde primaire of secundaire bronnen, zoals archieven of publicaties en ander bronnenmateriaal, wordt verzocht die onder de aandacht van de redactie te brengen.

●Onderzoekers die interesse hebben om toe te treden tot het kernteam van medewerkers/dataleveranciers kunnen contact opnemen met de redactie. Alvorens tot de groep van medewerkers/dataleveranciers toegetreden kan worden, heeft een kennismakingsgesprek plaatsgevonden waarbij de wederzijdse verwachtingen worden uitgewisseld. De redactie houdt zich het recht voor kandidaat-dataleveranciers te weigeren en de samenwerking met medewerkers te beëindigen.